Na je inschrijving sta je op verschillende wachtlijsten, naargelang de keuze die je maakte. Je koos zelf een woningtype en waar je wilt wonen. De grootte van je gezin bepaalt het aantal slaapkamers.
Nu zit je in een wachttijd tot je een woning van jouw keuze kunt huren. Je schuift omhoog op de wachtlijst als we een woning gelijkaardig aan jouw keuze verhuren en als er geen voorrangen zijn voor andere kandidaten.
Zodra je bovenaan de wachtlijst staat, nodigen we je uit om de woning te komen bekijken.
Het stadsbestuur van de stad Tienen besliste om de regels van lokale binding aan te passen, deze regels zijn van toepassing bij de toewijzing van een woning in Tienen.
Vroeger kreeg de kandidaat die gedurende de laatste 6 jaar, 3 jaar in Tienen gewoond had voorrang. Deze regel werd vervangen. Wie krijgt er nu voorrang?
Deze aanpassing werd eind mei 2020 doorgevoerd, dit kan een grote invloed hebben op je plaats op de wachtlijst.
Een volledig overzicht van de regels over lokale binding vind je hier.
Ga je achteruit op de wachtlijst?
Het gebeurt regelmatig dat je achteruit gaat op de wachtlijst.
Hoe dat kan? Enkele voorbeelden:
Hoelang je nog moet wachten tot je aan de beurt bent, kunnen we niet zeggen. Dit omdat we vooral afhangen van opzeggingen, we kunnen niet op voorhand voorspellen wanneer er een woning vrij zal komen.
Je kan wel nakijken op welke plaats je op dit moment op de wachtlijst staat.
Het is heel belangrijk dat je ons laat weten wanneer je verhuist naar een ander adres. Alleen zo komt onze briefwisseling voor een actualisatie of aanbod goed bij jou terecht.
Je verwittigt ons binnen de maand, nadat je adres officieel veranderd is. Dat wil zeggen dat de wijkagent de verhuizing heeft bevestigd en je bent langs geweest op het gemeentehuis om je identiteitskaart en andere documenten te laten aanpassen.
Verandert je gezin? Laat het ons binnen de maand weten. Dan passen we je aanvraag aan.
Je krijgt een kindje, er komt iemand bij je wonen of iemand verlaat je gezin? Laat het ons weten. Je komt misschien in aanmerking voor andere woningen, als je gezin groter of kleiner wordt.
Je hebt samen met je partner één inschrijvingsnummer. Je wilt niet langer samen ingeschreven blijven of je wilt niet langer samen kandidaat zijn.
Je hebt twee keuzes:
Bijvoorbeeld:
Joris en Sanne zijn een koppel. Sanne is ingeschreven als kandidaat-huurder op 5 augustus 2012. Joris heeft zich later aangesloten bij haar kandidatuur op 15 oktober 2012. Ze gaan uit elkaar. Ze willen beiden nog kandidaat blijven voor een sociale huurwoning. Sanne was de referentiehuurder dus behoudt het inschrijvingsnummer (20120805x). Joris krijgt een nieuw inschrijvingsnummer dat gevormd wordt door de datum van zijn inschrijving en het laatste volgnummer van die dag (20121015x).
Wij actualiseren de wachtlijst minstens elke twee jaar in de oneven jaren (2021,2023,2025).
Dat wil zeggen dat we elke kandidaat-huurder vragen of hij/zij nog kandidaat wil blijven voor een woning. We sturen dan een brief. Kandidaat-huurders die niet (tijdig) reageren op deze brief, schrappen we van de wachtlijst.
In onze brief vragen we je om je kandidatuur te bevestigen. Ook vragen we je om te bewijzen dat je nog voldoet aan de inkomensvoorwaarde.Het is heel belangrijk dat je op deze brief antwoordt.
Als je binnen de maand niet antwoordt, dan krijg je een herinneringsbrief. Beantwoord je deze brief ook niet binnen de 15 dagen, dan ben je niet meer ingeschreven voor een woning.
Je reageerde niet op onze brieven, maar wilt toch kandidaat blijven? Dan moet je helemaal opnieuw inschrijven. Je komt dan opnieuw helemaal onderaan de wachtlijst.
Het is dus heel belangrijk om te antwoorden als je kandidaat wil blijven.
We kunnen je schrappen van de wachtlijst. Dat kan alleen in een aantal situaties.
Je kunt ook zelf vragen dat we je schrappen. Je stuurt ons hiervoor een brief.